De (Konings)Poedel

De geschienis van het ras
Poedels zijn van oorsprong waterhonden. Ze werden gebruikt voor de jacht op waterwild. De vacht was in die tijd erg handig tijdens het jagen omdat deze het lichaam beschermde tegen verwondingen. Toch begonnen de jagers ook als eerste met het bijknippen van de poedel zodat deze meer vrijheid kreeg om te bewegen. De kop en staart werden niet gedaan zodat de hond nog wel te zien was in het water. De naam naam poedel word uiteraard in verschillende talen verschillend geschreven en uitgesproken, echter hebben veel benamingen te maken met het water. Zo zegt men in Duitsland 'pudel' wat afleid van 'pudelin' wat weer in houd het spetteren in het water.
Tegen de 15e eeuw begon de poedel meer een showhond dan jachthond te worden. De fokkers begonnen in deze tijd ook zo te fokken dat de poedels er in kleinere formaten kwamen.
Er werd door landen gestreden wie het vaderschap zou moeten krijgen maar toch kreeg Frankrijk in 1936 dankzij Fédération Cynologique Internationale het vaderschap. Zo word nu de poedel een Frans ras genoemd omdat de Fransen de poedel hebben geannexeerd.

De vier varianten
Toypoedel - Dit is de kleinste van het stel. Ze zijn tussen de 25 á 28cm waardoor ze ideaal zijn voor mensen die graag willen trainen maar niet groot behuisd zijn.
Dwergpoedel - Een levendige poedel die speels blijft tot oude leeftijd. De dwerdpoedel is ongeveer tussen de 28 á 30cm.
Middenslagpoedel - Een erg aanhankelijke hond die zich graag aan één baas hecht. Deze wordt tussen de 35 á 45cm groot.
Koningspoedel/grote poedel - De grote poedel wordt ook wel als geleidehond gebruikt aangezien ze erg intelligent zijn en de juiste hoogte hebben, ze zijn namelijk tussen de 45 en 65cm.

Buitenom deze 4 hebben we ook nog de koordpoedel, dit is echter een grote poedel met een andere vachtstructuur. Deze vacht vormt namelijk koorden, bij shows word gewaardeerd als deze koorden zo lang mogelijk zijn. de vacht moet geholpen worden bij 9 maanden, ze vormen vaak namelijk eerst plakken voordat het koorden worden en u wilt geen complete lap hond. U kunt de koorden met de hand uit elkaar trekken, let erop dat u het zo vriendelijk mogelijk doet. Het drogen van deze vacht kan wel 2 dagen duren doordat het water in de strengen blijft. Deze variant van de poedel word bijna niet meer gezien.

Het gedrag
Dankzij hun enorme intelligentie werden de poedels vroeger ook wel eens in circusvoorstellingen gebruikt. verder is de poedel:
werkwillig
geduldig
trouw
speels
vrolijk
aanhankelijk
goed aanpassingsvermogen
temperamentvol
Omdat poedels zo intelligent en werkwillig zijn moet u wel rekening houden dat de poedel bij onjuiste training of de hond niet serieus behandelen waar nodig kan de poedel ook snel verkeerde dingen aanleren. Ze springen als pup bijvoorbeeld erg graag omdat ze enthousiast zijn, als u dit niet op latere leeftijd wilt negeer dit gedrag dan in plaats van dat u het grappig vind en 'aahh' zegt, de hond voelt zich dankzij deze aandacht namelijk al beloont.

Kleuren
De poedel mag voorkomen in de kleuren; zwart, wit, abrikoos, grijs en bruin. Deze kleuren moeten wel zuiver zijn, dit houdt in dat een bruine poedel geen beige- achtige kleur mag hebben. Ook moet de vacht volledig één kleur hebben. De kleur harlekijn (wit met zwart/grijs) word steeds vaker gezien, dit is echter nog geen erkende kleur voor de poedel.

Toiletteren
Poedels zijn vaak ideaal om te trimmen, ze zijn vaak op tafel erg rustig en helpen in de meeste gevallen graag mee. Wel zult u het borstelen uiteraard vanaf pup af aan moeten oefenen. Ze leren erg snel dus als u het goed aanpakt en niet teveel te snel wilt zult u na een tijd een heerlijke hond hebben om te borstelen. Het is verstandig de poedel eens per week te borstelen om klitvorming te voorkomen, wat ook erg kan helpen is de hond wassen en uitfohnen, door het föhn blaast u soms de klitten en het vuil al uit de vacht en de huid krijgt dan weer lucht.

Bij een poedel komt zoals u kunt lezen relatief veel onderhoudt kijken als u de mooie vacht wil behouden. Er zijn verschillende modellen mogelijk bij een show. De drie bekendste zijn 'leeuwentoilet', 'jeugdmodel' en 'modern toilet'.
leeuwentoilet - de achterhand is geschoren en voorhand is omhuld met vacht
modern toilet - de vacht is gelijkmatig bijgeknipt
jeugdmodel - een deel van de rug en borst worden geschoren de rest geknipt.
Het knippen van een poedel is daadwerkelijk bijna kunst te noemen. Voor de poedel geknipt kan worden word hij eerst gewassen en geföhnd. Tijdens het föhnen word de vacht constant opgekamt zodat de krullen er zoveel mogelijk uit gaan. Vervolgens kan de hond in model worden gebracht, voor dit alles klaar is bent u zo een paar uur verder maar het resultaat mag er vaak zijn.
Echter kunt u er ook voor kiezen de poedel gewoon eens in de 2 á 3 maanden te laten scheren, zo groeit alles gelijkmatig aan en kan de poedel soms op een totaal ander ras lijken. Of u de poedel nou in model wilt of niet, hou er rekening mee dat een hond graag een hond wilt blijven, laat hem lekker ravotten buiten als hij/zij de behoefte heeft.

De poedel is uitermate geschikt voor mensen die allergisch zijn. De vacht groeit lang door waardoor het groeiproces en de rustfase van de haar erg lang duurt. Ook blijven de haren die los gaan vaak hangen in de krullen waardoor de hond bijna geen huidschilfers zal verliezen.